Terug naar overzicht

Physalis

De Physalis, misschien beter bekend als de Goudbes, Ananaskers of Kaapse Kruisbes is een tot 2 meter hoge, eenjarige, kruidachtige plant uit de nachtschadefamilie. De vrucht is een oranje, 1-2 cm grote bes, die omhuld blijft door de lichtbruine kelk. Dit is een lampionachtig doorzichtig omhulsel dat doorgaans verdord is als de bes te koop wordt aangeboden. Het sappige, licht-oranje vruchtvlees bevat veel kleine zaden. Het smaakt aromatisch en zoet tot zoetzuur. 

  • De vruchten zijn meestal rond de kerstperiode vindbaar in de supermarkt, omdat ze vaak als versiering gebruik worden op de feestelijke borden. In principe kan je de vruchten het hele jaar door kopen op de markt. 
  • De goudbes komt van nature voor in de Andes maar wordt wereldwijd in (sub)tropen gekweekt. In Nederland en België kan de plant als kamerplant of in de tuin worden gekweekt: de plant is daarnaast verwilderd.
  • Verse goudbessen bevatten een hoog gehalte aan vitamine A, ijzer en fosfor. Daarnaast bevatten de bessen vitamine C, B1, B2 & B3.

Bewaren

Wanneer de bessen nog in de lampion zitten zijn ze goed houdbaar, onder optimale omstandigheden (luchtvochtigheid 65%, temperatuur 10-15 graden) is de bes enkele weken tot zelfs maanden houdbaar. Ook thuis bij kamertemperatuur (op een droge plek) is de bes goed te bewaren, soms ook tot enkele weken – afhankelijk van hoe lang de bessen al onderweg zijn geweest. Ze kunnen ook in de koelkast bewaard worden, maar de lage temperatuur zorgt daar eerder voor bederf. Onrijpe vruchten (groen-bruinig) rijpen nog goed na op de fruitschaal.

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters