Terug naar overzicht

Nectarine

Een nectarine is een steenvrucht die is ontstaan als mutatie van de perzik. Er is dus geen sprake van manipulatie, maar van een spontaan opgetreden variant in het genetische erfgoed. Met een zeer geslaagd resultaat! De schil van een nectarine is namelijk mooi glad en de vrucht is minder kwetsbaar dan een perzik. Hierdoor kunnen nectarines als een appel worden gegeten, zowel met als zonder schil.

Consumptie

  • Rijpe nectarines smaken net zo zoet als een perzik. Door de voordelen van de gladde huid en de verminderde kwetsbaarheid neemt de nectarine langzaam maar zeker de plaats in van de perzik.
  • Nectarines zijn steviger dan perziken en zijn dus gemakkelijk in blokjes te snijden en in fruitsla te verwerken.
  • Nectarines moeten altijd rijp geplukt worden. Ze rijpen niet goed nadat ze zijn geplukt.
  • Je kunt nectarine voor 1 tot 3 dagen bewaren, maar wees voorzichtig, één zachte plek en de nectarine zal rotten. 
  • Je bewaart nectarines ook best in de koelkast. 

Godenvrucht

Nectarines danken hun naam aan de godendrank genaamd nectar of ambrosia. Dit zou een heel erg gezonde en lekkere drank geweest zijn die door de goden gedronken werd.  In de nectarine vind je heel erg veel antioxidanten die omgezet worden in vitamine A. Eén nectarine zorgt zelfs voor 1/5de van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A. Ook bevatten nectarines veel vitamine C en luteïne. Vitamine C is een belangrijke antioxidant. Het helpt daarom je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vitamine C draagt onder andere bij aan een goede weerstand en energie.

Teelt

De laatste jaren zien we dat de nectarine langzaam maar zeker de plaats inneemt van de perzik. De belangrijkste aanvoer van nectarines en perziken vindt plaats in de periode mei-september. Italië is dan een belangrijk aanvoerland. Vanaf januari tot en met maart komen de vruchten uit Chili.

Qua groeiwijze, teelteigenschappen en vatbaarheid voor ziekten en plagen komt de nectarine overeen met de perzik. Ook bij de nectarine bestaan er rassen met wit vruchtvlees of met geel vruchtvlees. De vruchten van de meeste nectarinerassen zijn iets kleiner dan die van veel perzikrassen.

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters