Terug naar overzicht

Kiwi

De smaak van kiwi's is fris en zoetzuur. Ze zijn heerlijk om uit de hand te eten (halveer de kiwi en lepel ze uit), maar deze vrucht is ook erg decoratief als garnering.

Al het goede zit in een kleine verpakking!

De langgerekte, ronde vrucht heeft een bruine schil en is licht behaard. Het vruchtvlees is grasgroen en heeft eetbare, kleine zwarte pitjes. Hij bevat meer vitamine C (1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte) dan veel andere fruitsoorten en is een goede kaliumbron (bijna zoveel als een banaan!). Kiwi's bevatten ook het cholesterolverlagende pectine, magnesium, koper, zink, fosfor, vitamine A en is het een vetarme bron van vitamine E.

De hele kiwi is eetbaar, ook de schil! In deze schil de meeste vezels en kan helemaal geen kwaad!
Meestal wordt de kiwi rauw gegeten, zo uit de hand of in een salade. Een kiwi kan gekookt worden tot moes en eventueel is er zelfs een soep mee te maken.

Houdbaarheidstips!

Een rijpe kiwi kan u ongeveer een week in de frigo houden. Wanneer u onrijpe kiwi's heeft kan u deze nog op kamertemperatuur rustig laten narijpen.

Teelt

De kiwi is van oorsprong een exotische vrucht afkomstig uit China. Vanaf de jaren '80 wordt de vrucht echter niet meer bestempeld als exotisch. Dit mede dankzij de wereldwijde teelt van de vrucht wat er voor zorgt dat de kiwi doorheen heel het jaar beschikbaar is in uw fruitmand. Van mei tot november komen ze uit Nieuw-Zeeland en van december tot maart uit Zuid-Europa.

Gold Kiwi

De nieuwste variant is de Gold Kiwi. Deze kiwi’s zijn ontstaan door kruising en selectie van verschillende Chinese zaden. Het was een proces van enkele jaren maar uiteindelijk werden de nieuwe ‘golden’ kiwi’s rond de eeuwwisseling naar Europa geëxporteerd.

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters