Terug naar overzicht

Kaki

De kaki is hét fruit dat met zijn feloranje kleur onmiddellijk het zonnetje in huis brengt. De kaki is echt herfst-winter fruit. Naast zijn lekkere zoete smaak zit de kaki ook vol vitamine C die we in de winter goed kunnen gebruiken. Een echte oppepper dus!  

Herkomst

Kaki’s bestaan in verschillende variëteiten zoals de ‘Sharon’ of ‘Bouquet Persimon’. Het is een echte wintervrucht die enkel verkrijgbaar is tussen september en maart. De kaki is oorspronkelijk afkomstig uit Azië maar wordt op dit moment in zowat alle subtropische landen geteeld. Daar wordt deze vrucht vooral geëerd voor zijn geneeskrachtige werking.

Bomvol vitaminen

Door de grote hoeveelheid vitamine C die de kaki bevat, is deze vrucht in de winter een echte aanrader. We kunnen dan immers allemaal wel wat extra energie gebruiken. Opvallend is ook dat zowat elke vitamine en mineraal terug te vinden is in de kakivrucht. Met andere woorden is de kaki dus echt een vitaminebom!

Te rijp?

Om eetbaar te zijn moet de kaki zelfs overrijp zijn omdat het looizuur - dat in grote hoeveelheden in de vrucht aanwezig is - dan verdwijnt. Looizuur is een stof dat een wrange smaak geeft aan de vrucht en is zeker niet aangenaam. Onrijpe kaki’s kunnen een droge en ongevoelige mond veroorzaken tijdens en na het eten van de vrucht. Wanneer de kaki rijp is, is de schil in te drukken en glazig. De bladeren krijgen een zwarte kleur en de vrucht zelf is vrij zacht van textuur. De varianten, Sharon en Bouquet Persimon, zijn iets steviger van vruchtvlees maar ook bij deze vruchten wordt aangeraden te wachten tot ze voldoende rijp zijn.

Smaak

De smaak van de kaki is zeer zoet en wordt soms vergeleken met de smaak van een abrikoos. De Sharon is vergelijkbaar van smaak en de Bouquet Persimon smaakt eerder naar perzik/meloen. Zowel de Sharon als de Bouquet Persimon worden gegeten als een appel met de schil. Ook kunnen deze gegeten worden zoals een kiwi. Bij de gewone kaki moeten wel eerst de pitten verwijderd worden vooraleer je kan genieten van deze lekkere vrucht. 

Tip

Samen met enkele andere lekkere vruchten kan je de kaki omtoveren in je blender tot een heerlijk, zoet, oranje sapje.

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters