Terug naar overzicht

Sinaasappel

De sinaasappel, ook wel appelsien genoemd, is een zeer populaire citrusvrucht. Deze feloranje vrucht wordt in Vlaanderen voornamelijk uit het zonnige Spanje geïmporteerd. 

Van alle citrusvruchten bevat de sinaasappel de grootste concentratie aan vitamine C. Deze vitamine helpt je je weerstand op peil te houden en zorgt voor een zachte huid. Behalve vitamine C zitten er dus ook veel mineralen zoals kalium en calcium in je sinaasappel. Kalium zorgt voor een goede regeling van de bloeddruk terwijl calcium dan weer goed is voor stevige botten en tanden.

Consumptie

De vrucht groeit aan een sinaasappelboom en tijdens de rijping kleurt de schil van groen naar oranje. Sinaasappels worden in het dagelijkse gebruik voornamelijk gegeten of geperst tot sinaasappelsap. Maar de vrucht is ook een grondstof voor limonade en de schil wordt voor marmelade gebruikt of als smaakmaker in gebak en witbier.

Teelt

De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China, waar ook de naam vandaan komt (china-appel, evenals "appelsien": appel-china) en diende vroeger vooral ter decoratie. In die tijd werden door handelaars over zee en hun zeelieden ook de gezonde kwaliteiten van de sinaasappel ontdekt. De vrucht, boordevol van vitamine C, was een grote hulp in het bestrijden van scheurbuik. Het duurde niet lang voordat de vrucht via deze mannen en vrouwen werd verspreid en aangeplant op de stranden langs grote handelroutes over zee.

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters