Gratis perenafhaaldag voor iedereen bij Fruitsnacks

Gratis perenafhaaldag voor iedereen bij Fruitsnacks

Het is geen geheim dat de fruittelers in ons land het al jaren moeilijk hebben. De boycot van Rusland weegt nog steeds erg zwaar, waardoor de marktsituatie zeer moeilijk blijft. Een goed alternatief van de Russische afzetmarkt is er niet en dus blijven grote partijen kwaliteitsfruit onverkocht. Nu eind mei blijkt door die sterk verminderde afzet heel wat fruit onverkocht. De Jonagold appels, vooral de grote maten, die vroeger naar Rusland vertrokken, blijven nu bij ons liggen.

Bovendien hebben we in 2018 een heel warme en droge zomer gehad. Elke dag worden fruittelers met de gevolgen van deze droogte geconfronteerd. Want voor het fruit, specifiek de conference peren, waren deze temperaturen verre van ideaal. De aanhoudende droogte en hitte remden de groei van de peren en zorgden er zelfs voor dat de bomen verbrandden. De peren bleven dus kleiner als normaal.

Wat bij de oogst nog niet geweten was, is dat ook de houdbaarheid van de peren een stuk achteruit gegaan is. Deze peren zijn voor directe consumptie en verwerking prima in orde. Om het hele productieproces mee te maken, zijn deze peren niet meer geschikt. Meestal wordt dit fruit vernietigd of verwerkt in veevoeder en in biogasinstallaties. Hiervan is Fruitsnacks helemaal geen voorstander. Daarom willen ze deze peren graag rechtstreeks aan de consument schenken.

Dit niet alleen om de voedselverspilling tegen te gaan. “Onze bedoeling is zeker niet om in concurrentie te gaan met onze collega fruittelers en de reguliere handel.” Zegt Karel Paesmans, zaakvoerder van Fruitsnacks en fruitteler. “Het is een eenmalig statement dat we willen maken en dit doen we op zondag 2 juni.”

Fruitsnacks nodigt particulieren en liefdadigheidsinstellingen uit om op 2 juni zijn gratis portie Conference peren te komen afhalen. Dit kan op 2 juni tussen 10h00 en 16h00 te Mierhoopweg 34 te Wijer, Nieuwerkerken. Er dient zelf voor een doos of zak gezorgd te worden.

“Wij steunen ook al jaren de organisatie Make-A-Wish® die wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte verwezelijkt” aldus Paesmans. “We nodigen alle fruitliefhebbers uit om een vrije gift te doen voor dit goede doel. De levensgrote beren-spaarpot van Make-A-Wish® zal dus ook aanwezig zijn.”

Delen

Tevreden fruiteters