5 Redenen waarom kantoorplanten geen overbodige luxe zijn op je bureau!

5 Redenen waarom kantoorplanten geen overbodige luxe zijn op je bureau!

Jullie brachten de natuur al indirect bij jullie binnen met het verse fruit op het werk. Fruit wordt immers gezien als een echt cadeautje van de natuur waarvan we telkens met volle teugen genieten. 

Wist je trouwens dat planten om een heel specifieke reden hun vruchten produceren? Neen, niet om ons blij te maken maar om zich voort te planten. Via de vruchten verspreiden en beschermen ze hun zaden. Vruchten hebben daarom ook meestal een felle kleur zodat ze kleine zoogdieren en vogels aantrekken. Zij verspreiden – door het eten van de vrucht – op hun beurt dan weer de zaden die zorgen voor nieuwe planten.

Nu genoeg over fruit! Laten we het over de plant zelf hebben. Want die brengt op zichzelf ook heel wat voordelen met zich mee. In dit artikel willen we het hebben over specifieke plantensoorten die ideaal zijn voor op kantoor en hun voordelen.

Welke plantensoorten zijn ideaal voor je werkplek?

Volgens Groen van bij ons is de sanseveria of vrouwentong de nummer 1 kantoorplant. Dit omdat deze plantensoort weinig verzorging vereist en zeg maar onverwoestbaar is. Ze heeft een luchtzuiverende werking en is verkrijgbaar in verschillende varianten. Sanseveria’s zijn tegenwoordig ook weer helemaal hip en creëren meteen een botanische, vintage sfeer op kantoor!

Een tweede kantoorplant die erg handig is, is de cactus. En waarom? Omdat het van oorsprong woestijnplanten zijn en dat betekent dat ze zeer weinig water nodig hebben. En voor sommigen onder ons is dat een erg groot voordeel. Cactussen zijn daarbij ook in alle groottes, kleuren en vormen verkrijgbaar. Voor ieder wat wils dus!

Voor wie toch een beetje groene vingers heeft en zich de zorg van de kantoorplant graag op zich wil nemen is er de Ficus. Dit is een iets grotere plant met glanzende groene bladeren. Deze kantoorvriend heeft iets meer verzorging nodig. Geef hem regelmatig kleine hoeveelheden werken en houdt de grond vochtig. Geef niet teveel water in één keer, hij houdt immers helemaal niet van natte voeten. Om dit in te schatten kan een watermeter je helpen.

5 voordelen van kantoorplanten

1. Kantoorplanten zuiveren de lucht

Kantoorlucht is meestal niet de meest gezonde lucht. Veel kantoren worden te weinig verlucht waardoor je energie pijlsnel omlaag kan gaan. Gelukkig laten bedrijven regelmatig tests uitvoeren om de luchtkwaliteit te meten. Het resultaat is vaak wel niet erg rooskleuring.

Schaf je dus enkele kantoorplanten aan. Deze helpen je de lucht te zuiveren en zorgen voor een verbetering van de kwaliteit. We spoelen nu enkele decennia terug naar de biologieles op school. Planten doen aan fotosynthese waardoor ze water, zonlicht en CO2 terug omzetten in suikers en zuurstof. Je kan dus niet genoeg planten binnenbrengen!

Kantoorplanten zorgen ook voor een hogere vochtigheid in de lucht. Een Noors onderzoek toonde zelfs aan dat bij de aanwezigheid van planten, werknemers significant minder last hadden van een droge keel of een droge huid.

2. Kantoorplanten hebben een positief effect op je motivatie en creativiteit

De natuur heeft een rustgevend effect. Dat hebben verschillende onderzoeken reeds bewezen. Groen op kantoor heeft datzelfde effect. Rust in je hoofd zorgt voor meer ruimte voor creativiteit. Ook zorgt een groenere omgeving voor een gezondere en levendigere werksfeer wat dan ook de algemene motivatie ten goede komt.

Een amerikaanse bioloog vond er zelfs een woord voor uit ‘Biophilia’. Dit wil zeggen dat mensen van oorsprong een aantrekking hebben tot de natuur. Het ligt dus in onze aard om graag in de aanwezigheid te zijn van planten en andere natuurlijke elementen.

3. Planten op het werk verbeteren de concentratie

Door een verbetering van de luchtkwaliteit, verbeteren kantoorplanten ook indirect je concentratievermogen. Frisse lucht geeft je terug energie en voorkomt dipjes en vermoeidheid. Zo kan je je langer concentreren en verbetert je productiviteit. Dit komt jou en je werkprestaties ten goede. Wat dan ook weer een blije baas met zich mee brengt.

4. Planten verbeteren het imago en de sfeer binnen het bedrijf

Een bedrijfsomgeving met veel groen zorgt voor een gezond en duurzaam imago. Niet alleen op kantoor doen planten wonderen, ook bij de inkom of receptie laten, ze een positieve indruk na op bezoekers. Planten en bloemen geven een levendig gevoel en zijn ook gewoon leuk om naar te kijken. Een bedrijf met veel planten wordt meestal ook – terecht of onterecht - aanzien als een duurzaam en milieuvriendelijk bedrijf. Combineer daar dan nog eens mooie houtstructuren en andere organische materialen bij en je creëert meteen een ‘groen’ kantoor.

Daarnaast zijn groene kantooromgevingen aantrekkelijker voor sollicitanten. Het uitzicht van de werkomgeving is namelijk een cruciaal onderdeel binnen de keuze voor een nieuw bedrijf.

5. Verzorg je kantoorplanten samen

Planten zijn een levend iets (echt waar). Ze hebben dus wel enige zorg nodig. Sommigen iets meer dan anderen, maar zonder water kan geen enkele plant. We horen soms – ook hier op ons eigen kantoor – van sommige collega’s dat ze geen groene vingers hebben en ze zelfs een plant niet in leven kunnen houden. Ga dus de uitdaging met elkaar aan en stel een beurtrol op om de plant te verzorgen. Dit verbetert het groepsgevoel en creëert een gemeenschappelijk doel. Hiermee verbeter je de algemene samenwerking en communicatie. Ook verhoogt dit de betrokkenheid van de collega’s bij een gemeenschappelijk project dat een directe invloed heeft op het bedrijf.

Wist je dat…

…planten ook geluid absorberen? Ze zorgen dus letterlijk én figuurlijk voor een rustiger kantoor. Een plant in elke hoek van het kantoor verbetert beduidend de akoestiek in de ruimte. Met minder storend effect van geroesemoes op de achtergrond als gevolg.   

Delen

Tevreden fruiteters