Terug naar overzicht

Pindanoten

De pinda (Arachis hypogaea), ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd, is, ondanks al deze namen, botanisch gezien geen noot, maar een peulvrucht.

Zoals bij andere planten bevindt de bloem zich bovengronds, en daaruit ontwikkelt zich na bevruchting een peul met meestal twee zaden. Daarna ondergaat de vrucht een bijzondere ontwikkeling: de stengel waaraan de peul groeit wordt langer en boort zich in de grond. Dit deel van de stengel wordt een stamperdragerof gynofoor genoemd. Onder de grond rijpt de vrucht en gaat vervolgens, onder natuurlijke omstandigheden, over tot ontkieming.

Pindanoten bestaan voor 20-30% van hun voedselwaarde uit eiwitten en worden beschouwd als een waardevolle bron van B-vitamines.
 

Pinda-allergie

Naar schatting heeft circa 0,7% van alle mensen een allergie voor pinda's. Deze allergie kan zeer ernstig zijn; sommigen reageren zelfs al zeer heftig op de geur van pinda's.

De beruchtste allergenen die de pinda bevat, zijn drie suikereiwitmoleculen die 'Ara h 1', 'Ara h 2' en 'Ara h 3' worden genoemd. Vooral het eiwitgedeelte van deze moleculen veroorzaakt de allergische reactie.

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters