Terug naar overzicht

Kiwibes

Zo lekker als een kiwi, zo zacht als een druif: de kiwibes eet je met schil en al. De kiwibes is een kleine kiwivrucht. De vorm, textuur en schil maken van deze bes een praktisch stukje zachtfruit.

 

Ons exootje uit België

De vruchten van de kiwibes zijn kleiner dan gewone kiwi's. Ze hebben ongeveer de grootte van een druif en een zachte schil. Het vruchtvlees is lekker zoet en sappig, rijk aan vitamine C en bevat antioxidanten, mineralen en andere gezonde bestanddelen. In tegenstelling tot de geïmporteerde kiwi, wordt de kiwibes in openlucht geteeld in België. Een supervrucht van eigen bodem dus.

Ideaal als snack

  • Op de schil van de kiwibes staan geen haartjes: daardoor is de schil beter eetbaar, in tegenstelling tot die van de conventionele kiwi. 
  • Het seizoen van de kiwibes loopt van augustus tot oktober. 

Oogsten

De oogst verloopt in twee stappen.

  1. De trossen worden geknipt terwijl de bessen nog hard zijn. Deze trossen worden in kisten gelegd en onmiddellijk gekoeld. Daarna worden de vruchten gesorteerd.
  2. Van de geoogste trossen wordt elke bes afzonderlijk afgeknipt, gesorteerd op maat en in doosjes gelegd. Harde bessen kunnen tot 2 weken in de koelkast worden bewaard. Op kamertemperatuur is de kiwibes zowat een week houdbaar.
Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters