Terug naar overzicht

Framboos

Frambozen zijn rozerode tot donkerrode vruchten. Net als aardbeien behoren ze tot de grote rozenfamilie. Het zijn zomervruchten bij uitstek. Net als bramen zijn ze opgebouwd uit talrijke bolletjes, de zogenaamde deelvruchtjes. Frambozen zijn lekker sappig en zoet, stevig en egaal van kleur. 

Vitaminen- en mineralenrijk vruchtje

Frambozen zijn erg gezond en bevatten verschillende vitaminen en vooral mineralen. Er zit veel vitamine C in. 240 gram framboos is genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Dit is natuurlijk wel een grote hoeveelheid die je niet snel haalt. Gelukkig zit vitamine C in veel groente en fruit.

Verder bevat de framboos vitamine B11, E en K. De mineralen die frambozen herbergen zijn: mangaan, magnesium, koper en kalium. Frambozen zijn rijk aan vezels die voor een goede darmwerking zorgen.

Eettips frambozen

Frambozen moeten niet te vroeg geplukt worden want dan zijn ze zuur. Pas als hij vol rijp is, en er eigenlijk niet meer perfect uitziet, is hij lekker zoet. Frambozen zijn heel zacht als ze rijp zijn. Daarom is het eigenlijk geen ideaal snackfruit; je moet er een servetje bij doen omdat je handen rood worden. Maar omdat ze zo lekker zijn, wagen we ons er af en toe wel aan om ze erbij te doen!

Frambozen in je keuken

Frambozen zijn goed te mengen met ander zachtfruit en kunnen worden gepureerd voor handig bruikbare sauzen. Frambozensaus is lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. Echter natuurlijk ook in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe. Bij bepaalde warme gerechten, meestal bij vlees of wild, is frambozencompôte een heerlijke aanvulling.

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters