Terug naar overzicht

Carambola (stervrucht)

De Carambola (beter bekend als stervrucht) dankt zijn bijnaam aan het uitzicht van de plakjes. Gesneden lijken deze sneetjes namelijk op sterren. De Carambola groeit aan een kleine sierlijke boom met fijne bladeren. De vrucht heeft sappig geel doorschijnend vruchtvlees met een enkel zwart eetbaar pitje. De smaak is fris zoetzuur. Carambola’s zijn onder andere afkomstig uit Maleisië, tropisch Afrika en Brazilië. De kleine groene carambola uit Brazilië kleurt lichtgroen wanneer hij rijp is en is iets zuurder van smaak dan de grotere, zoetere carambola uit Maleisië, die geelgroen wordt als hij rijp is.

Consumptie

De stervrucht kan zowel vers worden gegeten als worden gekookt. Vanwege de vorm wordt de vrucht uiteraard veel gebruikt als decoratie. De vrucht heeft een karakteristieke smaak en wordt ook veel gebruikt bij het koken, veelal als garnering. De smaak is zoetzuur en de vrucht is stevig doch sappig. In de vrucht kan een zwarte pit zitten van 12 mm, maar veelal is de stervrucht ook pitloos.

Vitamine C-bom

Net zoals andere fruitsoorten bevat de Carambola gezonde stoffen. Een stervrucht bevat maar liefst 75% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. De vrucht bevat ook veel antioxidanten en zogeheten flavonoïdes.

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters