Qtee: nieuwe perenvariëteit als antwoord op Ruslandcrisis

Qtee: nieuwe perenvariëteit als antwoord op Ruslandcrisis

Na de perencrisis in Rusland heeft ons land een alternatief gevonden voor de conferencepeer. De Qtee is een gebloste peer met een fris-zoete smaak die iedereen moet kunnen bekoren.

Kris Wouters, fruitteler en raseigenaar van de nieuwe perensoort, heeft samen met zijn broer een fruitbedrijf in Rummen. Vanochtend stelden zij met trots hun nieuwe perensoort voor: de Selena Qtee. 

Met het nieuwe perenras willen de fruittelers een oplossing voor de Ruslandcrisis bieden, aangezien met de peer nieuwe markten kunnen worden bereikt.

Primeur

"Het is een volledig nieuwe kruising", begint Kris trots. "De naam is gekozen omwille van het uiterlijk van de peer. Hij heeft een rode blos, en dat is toch wel anders dan de peren die wij gewoon zijn."

"Die blos is speciaal, want afgezien van Zuid-Afrikaanse peren die ook wat blozen, wordt zo'n peer normaal niet zo vaak gezien niet op Belgische bodem geteeld."

Noorwegen

"De peer is oorspronkelijk afkomstig uit Noorwegen", zegt Kris. "Dat is best eigenaardig omdat Noorwegen korte zomers heeft. Daarom kweken zij peren met het oog op een kort groeiseizoen, maar die toch een lekkere smaak hebben."

Kris legt uit dat het daardoor komt dat die peren ook zo goed gedijen in België. "In België is het normaal ook niet altijd even mooi weer. De Qtee-peer plukken wij bijvoorbeeld drie weken voordat de conferencepeer aan de beurt komt."  

Fris-zoet

Hoe de peer juist smaakt, laat Kris aan de eigen mening over. De peer heeft volgens hem wel potentieel om een zeer groot publiek te bereiken, niet alleen door het uiterlijk, maar ook door de smaak.

"De zuurtegraad van de peer ligt iets hoger dan in een andere perensoort, maar hij is dan ook weer zoeter. Die combinatie maakt dat de peer als fris en lekker zoet wordt omschreven." Veel hangt natuurlijk ook af van het rijpingsproces. "Wie graag een zachtere, zoetere peer wil, laat die wat langer rijpen. Een hardere peer telen we wat vroeger. Beiden kan ook bij de Qtee." 

Omdat er dit jaar al grote hoeveelheden geoogst zijn, is de peer vanaf maandag te koop in de supermarkten.

Bekijk hier de video.

Bron: VRT

Delen

Tevreden fruiteters