Herfstweer schrikt appelplukkers niet af

WIJER - De jaarlijkse Appelplukdag bij Fruitsnacks in Wijer (Nieuwerkerken) kende opnieuw een stormloop van enthousiaste gelegenheidsplukkers, ondanks het trieste herfstweer. De Appelplukdag is duidelijk een begrip geworden in België.

Het regende pijpenstelen toen de eerste appelplukkers zich afgelopen zondag om 8 uur aanboden, twee uur voor het officiële begin van de Appelplukdag. Die ‘diehards’ kwamen dan nog uit Brussel. Zelf appels mogen plukken zoveel je wil, aan een halve euro per kilo. Het maakt indruk en het blijkt leuk te zijn, zelfs in de striemende regen. ‘We ontvingen 2.400 voorinschrijvingen. Het dubbele van vorig jaar’, zegt Karel Paesmans, zaakvoerder van fruitbedrijf Fruitsnacks en organisator van de Appelplukdag.

Leerrijk voor kinderen

Vorig jaar viel de Appelplukdag samen met de gemeenteraadsverkiezingen. Toch vestigde die editie een nieuw record qua aantal deelnemers. Liefst 3.200 fruitliefhebbers daagden op. Tijdens de achtste editie zondag waren ook Sofie Deprez en haar zoontjes Bas (5) en Milo (3) uit Kuringen van de partij. ‘We nemen voor de eerste keer deel’, zegt Sofie, die Beeldende Kunsten doceert aan het Vrij Technisch Instituut VTI Hasselt. ‘We halen al onze groenten bij de lokale boeren die biologisch telen. In de regio is zoveel te krijgen, waarom zouden we het elders halen? Nu willen we het appels plukken ervaren. We laten een deel van de appels tot appelsap persen, maken appelmoes en bakken appelcakes. Bas en Milo nemen ook appels mee naar het kleuterklasje. Het is leerrijk voor de kinderen om te zien waar het fruit vandaan komt en dat ze er respect voor hebben. Leren dat appels plukken alleen kan mits het akkoord van de fruitboer.’ Bas en Milo beleefden alvast heel wat pret.

Jenever

Het eerder gure weer, de thermometer wees in de voormiddag 8 graden aan, bezorgde vaste ‘huisgids’ Jos Vanbrabant minder deelnemers voor zijn interessante rondleidingen in het fruitbedrijf. Soep, koffie en taart in de hangars scoorden uitstekend. Ook de jenever was een welgekomen ‘verwarmer’. Dat getuigden de broers Francis en Jos Van Beylen uit Herenthout, met een borrel in de hand. Beiden zijn vaste deelnemers aan de Appelplukdag. Afspraak volgend jaar, de tweede zondag van oktober, voor de volgende editie.

Delen

Tevreden fruiteters