Het vitaliteitsprogramma van Athlon onder de loep

Het vitaliteitsprogramma van Athlon onder de loep

Bij Athlon werkt het Fitality team aan het creëren van vitale medewerkers. Hiervoor focust hun vitaliteitsbeleid zowel op het fysieke en mentale welzijn van hun medewerkers. Wouter Jansen, HR Manager en Rina Taymans, Office Manager vertellen hoe hun acties zorgen voor vitale en gelukkige medewerkers, maar ook aan de band tussen de teamleden.

Over Athlon

Athlon is dé belangrijkste speler in duurzame mobiliteit en behoort tot de Mercedes-Benz Group. Hun diensten omvatten voertuigleasing, korte termijn verhuur, vloten elektrificeren, alternatieve vervoersoplossingen aanbieden en meer.

Ze zijn niet alleen een internationale speler, maar ook een ‘local hero’. Hun Belgische hoofdkantoor bevindt zich in Machelen en de service centers zijn gelegen in Zaventem, Groot-Bijgaarden en Aartselaar. Met een rijke geschiedenis van meer dan honderd jaar hebben ze letterlijk en figuurlijk al de nodige kilometers afgelegd. Die voorsprong nemen ze niet voor lief, het maakt ze nóg ambitieuzer om een betere persoonlijke service te verlenen aan hun klanten.

Gezond en fit aan het werk

De gezondheid en het welzijn van de medewerkers op nummer 1

“Ons vitaliteitsbeleid is uiteraard ontwikkeld voor onze medewerkers. We hebben dan ook een sterk en hecht team waar we op kunnen rekenen. Onze werknemers zijn de basis om onze ambitieuze doelen te bereiken in de constant veranderende wereld van de mobiliteit. Het is als organisatie dan ook onze plicht om voldoende focus te leggen op de gezondheid en het welzijn van deze topcollega’s” vertellen Wouter en Rina. Hun gezondheidsinitiatieven zijn er niet enkel voor de medewerkers, maar worden ook gedragen door de medewerkers. Het Fitality team lanceert allerlei initiatieven om iedereen gezond en fit aan het werk te houden. Ze zorgen dus voor vitale medewerkers, die vol energie en met veel plezier komen werken. Is het je trouwens al opgevallen dat bijna elk bedrijf een originele naam heeft voor het team dat hun schouders zet onder gezondheids- en welzijnsinitiatieven? Athlon is met het Fitality team een mooi voorbeeld!

Het team van Athlon

Een gezonde geest…

Het Fitality team van Athlon ontwikkelde een vitaliteitsbeleid dat focust op 2 pijlers: lichaam en geest. Want een vitale medewerker zit niet alleen fysiek goed in zijn vel, maar is ook een gelukkige medewerker.

De pijler geest legt de nadruk op de mentale gezondheid van de medewerkers bij Athlon. Hierbij schenken ze aandacht aan onderwerpen zoals burn-out preventie en stress preventie. Ze bieden ook een leadership coaching aan. Waardering geven en krijgen zorgt er ook voor dat medewerkers zich elke dag met plezier inzetten. Daarom is het een evidentie dat ook successen samen gevierd worden. Athlon schenkt ook aandacht aan belangrijke mijlpalen in het leven van hun medewerkers. Zo planten ze een fruitboom bij elke geboorte of adoptie. De weetjes die we delen over de boomgaard van Fruitsnacks kunnen zij dus in de praktijk toepassen.

Het vitaliteitsbeleid van Athlon legt ook de nadruk op het belang van connectie tussen de medewerkers. Het bedrijf heeft daarom een telework policy en geeft medewerkers ook de optie om te werken met flexibele uren. Door de medewerkers minstens de helft van de tijd op kantoor te laten werken, blijft de band tussen de teamleden sterk. Op kantoor werken zorgt nog steeds voor meer connectie en interactie. Met de optie om gedeeltelijk thuis te werken, krijgen de medewerkers wel de nodige flexibiliteit. Team-A, het feestcomité zorgt natuurlijk ook op regelmatige basis voor events die opnieuw de mogelijkheid geven om te connecteren.

Het kan natuurlijk altijd wel eens hectisch en druk zijn op kantoor, daarom introduceerden ze de dagstarten en Focus Fridays. Dagstarten zijn een moment waarop teams hun taken en afspraken overlopen zodat iedereen weet wat ze die dag moeten doen. “Weten wat je taken zijn en weten wat er van je verwacht wordt is zeer belangrijk om jezelf effectief en succesvol te voelen op het werk” zegt Rina. De Focus Fridays zorgen voor ruimte in de agenda en tijd om te focussen op andere taken. Die dag gaan er geen vergaderingen door of interne evenementen. Vrijdagen zijn er voor focusmomenten, creativiteit & innovatie, strategie, leermomenten en zelfontwikkeling en nog meer! Je goed voelen in je functie en takenpakket én weten wat er van je verwacht wordt, draagt ook bij tot gelukkige en vitale medewerkers. Ook zelfontwikkeling wordt niet vergeten in het vitaliteitsbeleid van Athlon. Zo organiseren ze lunchs & leans waarbij teams hun scope verduidelijken, hun expertise delen, of een infosessie over een algemeen topic organiseren.

Athlon laat ook toe dat elke werknemer twee dagen (betaald) vrijwilligerswerk kan doen. Een hartverwarmend initiatief waarbij ze op die manier verschillende goede doelen steunen. Het maakt gelukkig om iets goed te doen voor een andere organisatie die hulp kan gebruiken, het zorgt voor zingeving en connectie met de collega’s.

Het mentale welzijn is van ontzettend groot belang om de tevredenheid van de medewerkers hoog te houden. Volgens Wouter mag het mentale welzijn zeker niet uit het oog worden verloren bij het opzetten van een vitaliteitsbeleid.

… in een gezond lichaam

Alle activiteiten die onder de pijler lichaam vallen, dragen bij aan de fysieke gezondheid van de medewerkers. Tijdens de middagpauze strekken ze de benen en halen ze een frisse neus op door te gaan wandelen of lopen. De wandelgroep vertrekt elke middag zonder uitzondering voor een wandeling van een half uur. Regen of zon, zomer of winter, de wandeling gaat altijd door. Voor wie het allemaal iets sneller mag gaan, gaat in groep lopen. Gelukkig zijn er ook douches beschikbaar na die sportieve inspanningen. Tijdens de middagpauze valt er altijd wel iets leuks te doen, naast de wandelingen kan je er ook kubben of tafelvoetbal spelen.

Daarnaast kunnen medewerkers ook gebruik maken van de voedingsadviezen die worden aangeboden. Ook de fruitmand kan niet vergeten worden! “Ik denk dat we al bijna 10 jaar van het fruit van Fruitsnacks mogen genieten. Het feit dat wij al zo lang samenwerken zegt heel veel!”. Die fruitmand zorgt niet alleen voor een gezond tussendoortje, maar zorgt er ook voor dat de medewerkers elkaar beter leren kennen. Het effect van een gezellige pauze in een van de coffee corners met een lekker stuk fruit. “De collega’s zijn er iedere maandag als de kippen bij om hun vitamientjes te verwelkomen”. Het is dus een moment waar ze echt naar uitkijken!

Je werkomgeving is ook belangrijk om goed te kunnen functioneren. Daarom schenkt het Fitality team ook de nodige aandacht aan ergonomie op de werkvloer.

Het team van Athlon tijdens een wandeling.

Vitale & geëngageerde medewerkers

Het doel van dit vitaliteitsbeleid is om een hogere werktevredenheid te creëren en het engagement van de medewerkers te stimuleren. “Met deze acties hopen we onze werknemers nog meer om te toveren naar ambassadeurs van Athlon. Ten slotte hebben we binnen Athlon België lage absenteïsmecijfers en hopen we dat met deze acties zo te houden en eventueel nog verder te laten dalen.”  Wat wij hebben geleerd uit dit gesprek? Je kan al werken aan de vitaliteit van je werknemers door kleine acties te ondernemen, van een fruitmand tot een wandeling tijdens de middag pauze. Door stap voor stap nieuwe initiatieven te organiseren en je medewerkers te activeren zorg je uiteindelijk voor vitale, gezonde en gelukkige medewerkers die zich met plezier inzetten voor jouw bedrijfsdoelen!

Een gezonde werkplek met fruit op het werk image icon

Een gezonde werkplek met fruit op het werk

Zorg ervoor dat jouw team ook kan genieten van een gezond tussendoortje!

Test het uit met een proefkorf.

Delen

Tevreden fruiteters