Terug naar overzicht

Ramboetan

Consumptie

De ramboetan is een vrucht uit de zeepboomfamilie, die ook wel de "harige lychee" wordt genoemd. De Nederlandse naam komt van het Indonesische rambutan, rambut betekent "haar", met het achtervoegsel '-an' krijgt het de betekenis "harig".

De vrucht groeit in trossen. De stekelige rode schil omvat de eetbare glazig witte, soms iets roodachtige sappige zaadmantel, die aangenaam zoetzuur aromatisch van smaak is. Vast aan deze zaadmantel groeit een ovaal bruin zaad. De ramboetan is een van de meest geliefde vruchten van Zuidoost-Azië.

Teelt

  • De ramboetanboom wordt 25 meter hoog. De alternerend geplaatste, even geveerde bladeren bestaan uit twee tot acht gespreide, ovale, toegespitste of afgeronde, licht- tot donkergroene, 3-11 x 5-20 cm grote deelblaadjes, die een rode nerf hebben en aan de onderkant behaard zijn.
  • De soort komt van nature voor in de laaggelegen regenwouden van Maleisië. Hij wordt gekweekt in Zuidoost-Azië, India, Sri Lanka, Filipijnen, Australië, Oost-Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika.
  • Er bestaan nog minstens 30 andere soorten van het geslacht Nephelium, die eetbaar zijn, waaronder de kapoelasan (Nephelium ramboutan-ake).

Eigenschappen van de Ramboetan

Ze bevatten veel vitamine C en ijzer. Olie van de ramboetan kan verwerkt worden tot zeep en kaarsen en in Maleisië wordt de vrucht in gedroogde vorm verwerkt in allerlei lokale medicijnen. De pit mag je niet eten.

Hoe eet je zo’n harig gevalletje nu?

Je pelt de ramboetan net zoals de lychee door gewoon met een mesje of je nagel een inkeping te maken in de schil. De stekeltjes zijn niet prikkend, het voelt gewoon aan als stugge haartjes. Binnenin ontdek je dan het glazige, witte en sappige vruchtvlees. Heel fris, aromatisch en zoetzuur van smaak. Het vruchtvlees is iets steviger dan dat van de lychee. Let erop dat de schil hard en onbeschadigd is. Zachte vruchten zijn op z’n minst overrijp, maar meestal rot.

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters