Milieubewust én ecologisch

Milieubewust ondernemen en sustainability dragen wij hoog in het vaandel. Zo proberen we onze ecologische voetafdruk steeds te verkleinen en zorg te dragen voor onze omgeving. We kunnen ook met trots zeggen dat we hierin voortrekker zijn in onze sector. Dit ecologische principe trekken we door van het telen van het fruit tot de levering van jullie fruitmand. Maar hoe doen we dat nu allemaal?

Ecologie in ons fruitbedrijf

Laten we beginnen bij het begin: ons fruitbedrijf waar we met veel liefde en passie jullie appels en peren telen. Deze worden op een milieubewuste manier geteeld. We beperken het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk. Wanneer dit na een visuele controle toch nodig moest zijn, doen we dit steeds op een selectieve manier zodat de nuttige insecten steeds gespaard blijven. In de plaats hiervan gebruiken we nuttige insecten (zoals lieveheersbeestjes) die de insecten die schade aanrichten, predateren. Om deze nuttige insecten aan te trekken en te behouden zorgen we voor de aanplanting van hagen, bloemenweides en natuurlijke vegetatiestroken. Ook plaatsen we zitstangen en nestkastjes voor de torenvalken en buizerds. Zij beschermen onze boomgaard tegen schadelijke insecten en muisjes. Ook passen we een techniek toe die feromoonverwarring genoemd wordt. Dit is een natuurlijke bestrijdingsmethode van de fruitmot en bladroller. De aanwezigheid van deze appelmade en bladrollers wordt gemonitord door middel van seksvallen.

Hemelwater wordt opgevangen en hergebruikt. Ook voorzien we onze fruitfrigo’s en onze sorteringsmachines van energie door middel van zonnepanelen. Deze energie gaan we dan nog eens hergebruiken. De warmte die bij de afkoeling van het fruit vrijkomt wordt omgezet via een warmtewisselaar naar de warmwatervoorziening en de vloerverwarming in de accommodaties van onze seizoenarbeiders.

Bekijk hier ons Global GAP certificaat!

18 Juni Torenvalk 6 jong (90)

En verder naar onze fruitmanden…

Bij de eerste levering van ons fruit wordt er een fruitmand meegeleverd. De daarop volgende leveringen gebeuren dan in een kartonnen doos uit 100% gerecycleerd papier. Om beschadigingen te voorkomen, beschermen we het fruit beschermd door "matrasjes" (pakbladen). Boven op het fruit vind je steeds een paars/blauw afdekpapier. Deze kan je wekelijks onder het fruit in de mand leggen. Zo blijft je mand steeds proper!

Ook hebben we intussen al 3 depots (Aalter, Dilbeek en Lochristi) waar het fruit geleverd wordt met de vrachtwagen. Zo kan het fruit gebundeld worden en van daaruit geleverd aan onze klanten in de regio. Dus geen onnodige kilometers van en naar Haspengouw. We bundelen de leveringen op maandag en woensdag zodat uw fruit kan carpoolen met dat van uw buren. We proberen de transportkost voor ons én voor jou zo klein mogelijk te houden. Onze bio-fruitmanden worden dan ook verzorgd door de Wroeter in Kortessem. Dit kadert ook perfect in onze buy-local visie.

Bij het inpakken gelden er strenge kwaliteitscontroles op het fruit, en is er dus ook veel fruit dat net "niet goed genoeg" is. Het merendeel schenken we aan de plaatselijke voedselbank, Sint-Vincentius. Het andere deel wordt op regelmatige basis uitgereden in de aanplanting. Tot grote dankbaarheid van de wilde dieren in onze boomgaard

 Doos fruitsnacks in plantage (7)