Het fruitbedrijf

Heb jij je al eens afgevraagd waar al dat fruit in je fruitmand nu vandaan komt? Wel, voordat je fruit kant-en-eetklaar in je fruitmand belandt, gebeurt er heel wat. Wij lichten hier alvast een tipje van de sluier van wat er allemaal in ons fruitbedrijf gebeurt.

In het begin van de lente zien de boomgaarden er nog vrij kaal uit, de bomen hebben amper blaadjes. Er is nog niet veel te zien, maar na een tijdje brengen de nodige  zon en regen de plantages in ons fruitbedrijf tot leven.

In de maanden april en mei staan de boomgaarden in volle bloei. De plantages kleuren dan het landschap schilderachtig wit. De bevruchting van de bloesem is heel belangrijk voor een goede oogst. Speciaal daarvoor worden in de lentemaanden bijenkasten geplaatst in de plantages. Fruitsnacks draagt ook steeds zijn steentje bij aan het milieu. Zo worden nuttige insecten ingezet om de schadelijke te verjagen. Door hagen te planten en bloemenstroken in de boomgaarden aan te leggen, worden deze nuttige insecten aangetrokken. Ook nodigen we de buizerds en torenvalken in onze boomgaard uit door zitstangen te plaatsen. Voor vliegenvangers en meesjes plaatsen we dan weer nestkastjes zodat zij zich helemaal thuis voelen. Zij helpen ons immers ook om onze boomgaard te beschermen. Om bladluizen te verdelgen worden lieveheersbeestjes ingezet.

Tegen het einde van de zomer, blozen de appels en de peren aan de bomen. Het wordt tijd om de oogst voor te bereiden. Net als de lente geeft de herfst veel kleur aan de plantages. Het is beslist een bezoekje waard!

De oogst begint in september en eindigt in oktober. Twee maanden lang werken onze vaste medewerkers én onze seizoenarbeiders eraan om al de appels en peren geplukt te krijgen. Meteen na de oogst worden ze opgeslagen in grote 'paloxen' of houten kisten en gaan ze de koelruimtes in. Hier worden ze bewaard tot vlak voor de levering. 

Dagelijks sorteert Fruitsnacks fruit dat klaar is voor consumptie. Dit wordt gedaan door een computergestuurde sorteermachine. Wist je trouwens ook dat onze fruitfrigo’s én onze sorteermachine voorzien worden van energie door zonnepanelen? Eens gesorteerd, vertrekt het fruit naar fruiteters uit alle windstreken!

Ziezo, nu weet je ook weer wat er allemaal met je appel gebeurd is voor hij ligt te blinken in je fruitmand!