Het fruitbedrijf

Niets is lekkerder dan een vers stukje fruit uit het vuistje. Maar vooraleer je dat fruit kant-en-klaar terugvindt in je Fruitsnacks fruitmand , gebeurt er heel wat. Wij lichten hier alvast een tipje van deze fruitige sluier van wat er allemaal in ons fruitbedrijf gebeurt.

Zuid Limburg heeft een rijke traditie van fruitteelt, die ongeveer 50% van de Belgische productie vertegenwoordigt. Meer dan 4.000 mensen zijn dagelijks in de weer met hun fruit. Haspengouw staat niet toevallig in de top 5 van de Europese fruitstreken.

In de lente zien de boomgaarden er nog vrij kaal uit, de bomen hebben amper blaadjes. Er is nog niet veel te zien, maar na een tijdje brengen de nodige  zon en regen de plantages in ons fruitbedrijf tot leven.

In de maanden april en mei staan de boomgaarden in volle bloei. Rond die periode vieren we de bloesemfeesten. De plantages kleuren het landschap schilderachtig wit. De bevruchting van de bloesem is heel belangrijk voor een goede oogst. Speciaal daarvoor worden in de lentemaanden bijenkasten geplaatst in de plantages. Fruitsnacks teelt milieubewust. Nuttige insecten worden ingezet in ons fruitbedrijf om de schadelijke uit te schakelen. Door hagen te planten en bloemenstroken in de boomgaarden aan te leggen, worden de nuttige insecten aangetrokken. Voor roofvogels worden zitstangen geplaatst en vliegenvangers en meesjes krijgen nestkastjes in de plantage. Om bladluizen te verdelgen zet Fruitsnacks lieveheersbeestjes in.

Tegen het einde van de zomer, blozen de appels en de peren aan de bomen. Het wordt tijd om de oogst voor te bereiden. Net als de lente geeft de herfst veel kleur aan de plantages. Het is beslist een bezoekje waard!

De oogst begint in september en eindigt in oktober. Twee maanden lang werken seizoensarbeiders eraan, om alles binnen te halen. Meteen na de oogst worden de appels opgeslagen in grote 'paloxen' houten kisten en gaan ze de koelruimtes in waar ze worden bewaard tot vlak voor de levering. Sinds 2006 organiseren we ook elke 2de zondag van oktober een "Appelplukdag" om de mensen de kans te geven zelf hun appels te komen plukken! Dit is een heuse familiedag voor jong en oud!

Dagelijks sorteert Fruitsnacks fruit dat klaar is voor consumptie. Op de foto's ziet u de computergestuurde sorteermachine aan het werk. Van hieruit vertrekt het fruit naar fruiteters uit alle windstreken.

Zo ziet u meestal het fruit van Fruitsnacks, wekelijks kant-en-klaar geleverd bij u op de werkvloer. Nu kent u ook een beetje het verhaal er achter en achter dat van ons fruitbedrijf. Smakelijk!

Paesmans Karel & Heidi
Mierhoopweg 34
3850 Wijer
011 69 52 80
karel.paesmans@fruitsnacks.be