Terug naar overzicht

Kruisbes

De kruisbes staat ook bekend onder de namen klapbes, kroezel en knoeper. De Duitse naam is Stachelbeeren, oftewel stekelbes. In België wordt hij stekelbes genoemd. De kruisbessenstruik is een plant met stekels. Kruisbessen kunnen rond of langwerpig zijn, glad of harig en in kleur variërend van groen en geel tot rood. De kruisbessen, die je in z’n geheel kan opeten, variëren in smaak van zuurzoet tot zoet. Van oorsprong komt de kruisbes uit West- en Midden-Europa.

Beschikbaarheid

De kruisbes is een vrucht die maar een bepaalde periode verkrijgbaar is, van eind mei tot augustus ongeveer.

Voedingswaarden kruisbes

  • In de kruisbes zitten de drie vitaminen die sterke antioxidanten zijn: vitamine A, C en E.
  • Qua mineralen zit er veel kalium in het kruisbesje.
  • Het bevat ook veel van de mineralenfosfor, ijzer en calcium.
  • Kruisbessen bevatten voorts een ruime hoeveelheid vezels en proteïnen.
  • Zoals bij veel vruchten is hij het meest gezond als hij goed rijp wordt geplukt. Wanneer hij te jong wordt geplukt smaakt de kruisbes te zurig waardoor kinderen het niet lusten.

Eettips kruisbessen

De rijpe, zoete vruchten passen prima in een zelfgemaakte muesli of een yoghurt als toetje. Een zelfgemaakte kruisbessentaart is een lekkere afwisseling en de meeste mensen vinden het heel speciaal als je een taart maakt met vruchten uit eigen tuin. Behalve confituur kun je er een prima saus van maken voor over een visgerecht of over de pannenkoek. Je kunt een koude, eenvoudige saus maken door kruisbessen met een vork te pureren en te mengen met honing. Kruisbessen zijn een uitstekende toevoeging in een groene salade met slabladeren en komkommer. Daarnaast kunt je de kruisbes verwerken in een groene fruitsalade van gallia-meloen, witte druiven, kiwi en groene appel. 

Probeer het zelf eens! image icon

Probeer het zelf eens!

  • 8kg fruit
  • Voor 8 á 10 personen
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit

Tevreden fruiteters