Wat gebeurt er in onze boomgaard? Snoeien, snoeien en nog eens snoeien!

Wat gebeurt er in onze boomgaard? Snoeien, snoeien en nog eens snoeien!

Een van de belangrijkste taken tijdens de winter is het vormsnoeien van onze appel- en perenbomen. De snoeitechniek voor beide bomen is nagenoeg hetzelfde. Om jaar na jaar mooi en lekker fruit te hebben, is een vormsnoei nodig.

Dit omdat de boom anders geen mooie open vorm behoudt en daardoor te weinig zonlicht kan opvangen om nieuwe sterke bloemknoppen aan te maken. Hoe meer zonlicht de boom opvangt, hoe beter de productie zal zijn. Deze sterke bloemknoppen zorgen ervoor dat we elk jaar mooie, dikke vruchten kunnen plukken. Deze open vorm zorgt er ook nog eens voor dat ziekten en plagen minder goed gedijen in een mooi open-gesnoeide boom.

Appel- en perenbomen worden voornamelijk in de winter en in het vroege voorjaar gesnoeid. Liefst vóór ze gaan bloeien, anders kost dat nodeloze energie en gaan de vruchten kleiner uitvallen.

We gaan nu wat dieper in op de moderne snoeitechnieken. Met de snoei van een appel- en perenboom willen we een piramidale spilvorm bereiken, een beetje zoals een kerstboom.

Onderaan de boom

Onderaan laten we 4 tot 5 zware takken staan, die we - zeker bij een perenboom - tot op een schuine stand van 45° in het voorjaar gaan uitbuigen als de bomen nog jong zijn. Deze vormen het ‘frame of gestel’. Bij jonge bomen worden deze takken met zo’n 10 cm ingeknipt zodat ze sterk kunnen worden. Deze takken gaan later de groei van de hele boom reguleren. Op deze knip gaan tijdens het voorjaar scheuten ontstaan waarvan je de volgende winter er eentje terug knipt op een stomp van 10 cm en de andere wegknipt. Dit herhaal je jaarlijks zodat de gesteltak steeds op dezelfde lengte blijft.

Boven dit frame laten we op de eerste meter geen of enkel heel kort vruchthout aan de harttak of spil zitten om zoveel mogelijk licht op de frametakken toe te laten. Vruchthout zijn korte scheutjes die eindigen op een dikke bloemknop. Deze techniek noemen we de ‘venstersnoei’, je knipt als het ware een vensteropening boven het gestel.

In het midden van de boom

Hogerop in de boom kan je dan weer wat langere licht schuinopgaande vruchttakken laten zitten. Bijvoorbeeld 2- jarige takken die zijdelings bekleed zijn met bloemknoppen en die je mag terugknippen tot op zo’n 4 à 5 bloemknoppen. Dit gaat meer dan genoeg vruchten geven voor 1 tak. In dit gedeelte van de boom houden we een ‘1,2,3-snoei’ aan.

Dit wil zeggen dat je 3 soorten hout in je boom laat zitten:

  • 1 staat voor voldoende 1-jarige licht schuinopgaande scheuten laten staan. Deze gaan het volgende jaar als 2-jarige tak mooie, dikke, zijdelingse bloemknoppen geven. Van deze 1-jarige scheuten knippen we een heel klein topje af zodat ze een beetje aansterken.
  • 2 staat dus voor die mooie 2-jarige vruchttakken.
  • 3 is het oudere, verzwakte en afgedragen (3 of 4-jarig)hout verwijderen we uit de boom omdat het teveel licht wegvangt en te kleine en minder mooie vruchten kan voortbrengen. Zo geven we opnieuw de kans aan jonge scheuten.

Tot aan de top

Tenslotte hebben we nog de kop van de boom. Als de gewenste boomhoogte bereikt is, mag je die gewoon jaarlijks op ongeveer dezelfde hoogte inknippen. Te lange scheuten worden helemaal verwijderd.

Een hele boterham, maar dit is zo’n beetje de basis van de wintersnoei van appel- en perenbomen.

Delen

Tevreden fruiteters