Primeur na Ruslandcrisis: fruittelers oogsten nieuwe, gebloste perenvariëteit Qtee®

De fruitsector heeft de afgelopen jaren, tijdens de Ruslandcrisis, niet stilgezeten. Na een aantal testjaren is het eindelijk zover: de Qtee-peer is nu beschikbaar voor het grote publiek! Dit om een alternatief te creëren voor het Conference-ras, dat vooral getroffen werd door deze crisis in Rusland en de monocultuur hiervan te doorbreken.

Zo’n 30 fruittelers hebben zich sinds enkele jaren toegelegd op dit perenras. Doordat er dit jaar dus grote hoeveelheden geoogst zijn, is de Qtee-peer vanaf deze week voor het eerst te verkrijgen in de warenhuizen en de betere speciaalzaken.

Qtee® is een aanvulling voor de Forelle, een Zuid-Afrikaans perenras. Deze Forelle is verkrijgbaar van maart tot juli. De Qtee® wordt begin augustus geoogst. Zo valt deze er net tussenin.

De Qtee-peer is ook de eerste Europees-geteelde, gebloste peer. Met zijn fris-zoete smaak en rode blos heeft deze peer het potentieel een zeer breed publiek te bereiken. Deze peer kan voor ons ook nieuwe markten bereiken, bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Saoedi Arabië, waar de groene Conferencepeer minder geliefd is.

Deze peer is verder ook ideaal om te gebruiken in gerechten zoals taart of om te stoven. Er is zelfs al een schuimwijn van de Qtee® op de markt, Seprosa® genaamd.

Ook bij Fruitsnacks hebben we vorige week de Qtee peer geoogst. Je vindt deze volgende week in je fruitmand! 

bron: TVL.be